23 Aralık 2014 Salı


BİLGİSAYAR AĞLARI
Bilgisayarlar arasında iletişim kurmak için o bilgisayarlar arasında ağ kurmak gerekir.



https://drive.google.com/open?id=0B0atsYidfW8keVFQZ05NMlV5Qk0&authuser=0



Bilgisayarlar arasında 3 çeşit ağ vardır. LAN, MAN ve WAN
LAN(Local Area Network): Bir binada, bir odada veya sınıftaki bilgisayarlar arasında kurulan ağ bağlantısıdır. Yerel Alan Ağı olarak ifade edilir.
MAN(Metropol Area Network): Belirli bir bölgede veya şehirdeki yerel alan ağlarının birleşerek oluşturduğu alan ağına Metropol Alan Ağı denir. Örnek olarak bir ildeki bankalarda ve üniversite kampüslerinde sıkça kullanılır.
WAN(Wide Area Network): Geniş Alan Ağıdır. Dünya üzerinde farklı yerlerdeki bilgisayarların bir sistem yardımıyla birbirine bağlandığı ağdır. Kısaca internet olarak ifade edilebilir.
Ağ donanım birimleri: Bir bilgisayar ağı kurmak için gerekli donanım birimleridir. Switch, ağ kablosu, ağ(Ethernet) kartı, modem gibi.
Switch: 2 yada daha fazla bilgisayarı birbirine bağlayıp iletişim kurmak için ya da interneti ağdaki bütün bilgisayarlara dağıtmak için kullanılan donanım birimidir.
Ağ kablosu: Ağ elemanlarını birbirine bağlamak için kullanılır. Bilgisayarı bilgisayara, modemi bilgisayara bağlamak gibi.
Ethernet kartı: Bilgisayar kasasının içinde bulunan ve kablolu ağ kurmak için gerekli olan karttır. Ağ kartı ve network kartı diye de bilinir.
Modem: Telefon hattı yardımıyla internete bağlanmak için gerekli cihazdır.
Kablolu ağ nasıl kurulur: Bu ağı kurmak için ağ kablosu, switch ve Ethernet kartı gereklidir. Ağ kablosunun bir ucu bilgisaradaki Ethernet kartı girişine diğer ucu ise switche takılarak ağ bağlantısı kurulur. Ağa dahil edilecek her bilgisayar için aynı işlem uygulanır.
Kablosuz ağ nasıl kurulur. Kablosuz ağ kurmak için ağa bağlanacak cihazların bluetooth ya da wireless(kablosuz) adaptörü olması gerekir ve kablosuz ağ bağlantısı yayınını yapacak bir modem veya router gereklidir. Kablosuz bağlantı açılarak şifreli yada şifresiz yayın yapılarak ağ bağlantısı kurulur.
İnternet protokolleri: İp numarası: İnternete bağlanmak için kullanıcıya, servis sağlayıcı tarafından(TTNET) verilen numaradır. Açılımı İNTERNET PROTOKOLÜ’dür. İp adresi 0-255 arası sayılardan oluşur ve noktalarla ayrılan 4 hanedir.
Örnek: 101.182.196.12   23.35.112.115   66.11.20.22   250.255.0.1
Ayrıca her internet sayfası bir ip adresine sahiptir. Bu adres sayesinde siteye bağlanılır. Günümüzde internet tarayıcılarına ip adreslerini değil internet sayfalarının adlarını yazıyoruz. İnternet tarayıcı bu adları ip adresleriyle eşleştirip kullanıcıya istenilen siteyi sunar.
Ağ protokolleri: İnternet sayfasına bağlanıldığında açılan sayfanın amacına göre ağ protokolü de değişir. Sık kullanılan protokoller: http, https ve ftp.
http: Herhangi bir internet sayfasına bağlanılırken kullanılan protokoldür.

https:Alışveriş siteleri ve internet bankacılığı gibi sitelerde kullanılan güvenli şifreleme yapıldığını gösteren protokoldür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder